dilluns, 24 de juny del 2024

Punt G1 (-52m) Tercera exploració de Restaurem!

Sí, sí, és Sant Joan i a nosaltres no se'ns acudeix res millor que celebrar-ho sota l'aigua! I és que ahir les condicions marítimes no eren gaire bones i per avui semblava que la cosa seria millor. Pel què fa a Sol i temperatura les previsions són encertades, però pel què fa a l'estat de la mar... Mar de fons creuada i amb ventet que no deixa de fer la guitza! Tot i així no hauria d'empitjorar gaire més, així que ens animem a anar al punt on hi ha gorgònies vermelles (Paramuricea clavata) del nostre mostreig del projecte Restaurem! Baixem!

L'aigua es molt verda de tots els nutrients que han aportat les pluges d'aquests darrers dos mesos. La temperatura a superfície és de 24ºC, però quan som a 24m hi ha només 16ºC! I ja fins al fons amb aquesta temperatura. Però no tenim gaire temps per pensar-hi perquè hi ha força corrent. Anem baixant, a 35m la visibilitat millora notablement i ja veiem que les gorgònies van movent les branques degut al corrent. Poca cosa a fer!

Mirem de fer 4 fotos perquè no sigui dit abans de marxar. Així que això és el què podem destacar de moment:

Les gorgònies grans presenten un bon estat de salut: senceres, les branques tenen bon aspecte fins a les puntes tot i que algunes hi tenen organismes visquent-hi a sobre, cosa que ens delata que alguna ferida hi deuen tenir.

Ens fa l'efecte que no n'hi ha tantes com anys enrere, però el dia no permet pujar dalt de la cresta de la roca per veure'n la resta. Així que ens conformem amb el què hi ha a tocar del fondeig: MOLTES DE PETITES! I això és senyal de què s'estan reproduint! Vaja que la cosa ens té amb el cor dividit: l'any passat l'aigua calenta arribava a aquestes profunditats, això n'ha matat de centenàries? Però per altra banda sabem que es reprodueixen quan hi ha canvis de temperatura sobtats, així que potser també n'ha estimulat la seva reproducció? Amb tantes preguntes haurem de mirar les fotografies d'immersions anteriors al mateix punt, però també estem pensant en visitar d'altres punts d'immersió on sí que tenim la certesa que no hi havia colònies petites...

A més hi continuem trobant la nostra escaladora habitual de gorgònies, l'estrella de cistell (Astrospartus mediterraneus)

I pel què fa a la brossa, aquí tenim tovalloletes d'un sòl ús...

I fils de pescar que sí que estan fent molt de mal a les gorgònies. I és que les gorgònies viuen en llocs on els forts corrents marins són habituals. Això fa que el fil de pescar que s'hi enganxa li provoqui un fregament que esdevé una ferida que altres organismes aprofitaran per colonitzar-la i finalment matar-la. A veure què hi podem fer a la propera immersió!

I ara sí, amb tanta correntada no ens podem entretenir més i cap a la Maru falta gent!

Salut!

Amb el suport de: