El Projecte Jardins Submergits de la Selva

Vols conèixer el Projecte fins el 2013 en exactament 2 minuts i 20 segons?
Mira el video!

Això sí, des del 2013 que no hem parat. Aquí te'n fem cinc cèntims!!!

Membres de l'entitat ambiental S'Agulla de Blanes durant l'any 2008 tenen coneixement de la presència de praderies de gorgònies (Paramuricea clavata) a la costa de La Selva a través dels submarinistes del CESC (Club Esportiu Subaquàtic Calella).

Durant l'estiu 2009 es fan immersions a zones properes i es descobreixen noves praderies.

L'interès de la gorgònia vermella (Paramuricea clavata) radica en què és una espècie considerada estructural del sistema marí. Vindrien a ser les alzines d'un alzinar que proporcionen l'habitat per a espècies de gran interès comercial com els galls de Sant Pere, meros, llagostes, llamàntols i déntols entre d'altres.

Si bé Paramuricea clavata ha estat molt estudiada a la Costa Brava nord (nord de Cap de Begur), davant del litoral de La Selva és una gran desconeguda entre d'altres motius perquè es troba a profunditats molts superiors (entre 50-70m), només a l'abast dels escafandristes més experts.

Durant l'estiu del 2011 S'Agulla, amb la col·laboració del CESC i financiació de la Generalitat en el marc dels projectes ACOM, es va dur a terme un mostreig de la zona. Es va fer passar un sónar d'escombrat lateral a fi de tenir una imatge submarina d'aquest tram del fons marí i es va realitzar un mostreig in situ als punts on a priori semblava més probable trobar altres praderies de gorgònies.

Els resultats obtinguts van permetre delimitar la grandària de 4 praderies de gorgònies on la seva alçada mitjana és la més alta del Mediterrani occidental descrit fins ara: 50cm tot i trobar colònies que superaven els 120cm.

Degut a la singularitat dels resultats obtinguts l'equip implicat en aquest Projecte decideix tirar endavant una iniciativa de micromecenatge amb l'empresa Verkami durant el mes de gener del 2013>>. L'objectiu: ampliar la zona d'estudi cap a zones menys profundes (30-50m).  D'aquesta manera es vol saber exactament a partir de quina profunditat es poden trobar gorgònies en aquest tram de costa, però també la successió de canvis de d'organismes que hi viuen.
S'aconsegueix la financiació, s'amplia la zona d'estudi a un total de 16km2 i s'hi passa novament un sónar d'escombrat lateral a fi de tenir una base per fer-ne una cartografia bionòmica. Durant tot l'any 2013 i principis del 2014 es fan immersions a la zona d'estudi. Finalment, 30 març 2014 es fa pública la cartografia bionòmica de la zona (veure AQUÍ).

A l'agost 2013 aconseguim financiació per part de l'Obra Social "la Caixa", per a ampliar els objectius del Projecte sota el nom de GorGene: estudi genètic de les poblacions profundes de gorgònia vermella (Paramuricea clavata) als canons submarins no només de Blanes, sinó també d'Arenys i Palamós. I la seva relació amb les poblacions a aigües somes de Begur i Llafranc. Els primers resultats es presenten al Simposi Ibèric d'Estudis de Biologia Marina, Gijón, setembre 2014 (veure AQUÍ). Els resultats indiquen que es tracta de poblacions molt aïllades, inclús les trobades en un mateix canó. Això indica la gran fragilitat del sistema en cas de pertorbació, ja que té molt poca capacitat de recuperar-se. I que les poblacions trobades són longeves, convertint-les en un reservori de biodiversitat. Aquest factor és molt important a tenir en compte en el moment de decidir polítiques de conservació. Finalment, a l'abril 2016, es publiquen els resultats a la prestigiosa revista internacional Coral Reefs >>

Per altra banda, durant l'octubre 2014 s'aconsegueix realitzar una primera filmació professional d'un d'aquests "boscos" de gorgònies en HD (veure AQUÍ).

L'Associació crea la web www.sagulla.org on hi apareixen les activitats que s'estan duent a terme i s'amplia el públic al què va dirigit amb les versions en castellà, anglès i italià.

Durant l'estiu 2017 S'Agulla lidera una acció de retirada de xarxa fantasma localitzada dins de la zona d'estudi de Els Jardins Submergits de la Selva. La seva retirada implica la col·laboració del DARP, la Unitat Aquàtica dels Mossos d'Esquadra i la Confraria de Pescadors de Blanes. Tot un èxit! >>

L'Equip de S'Agulla considera important fer un seguiment a mig termini a fi d'avaluar quins factors afecten al medi, com això afecta a les espècies d'interès comercial (galls de Sant Pere, meros, llagostes, etc...) i la idoneïtat d'una gestió de l'hàbitat a fi de preservar-lo per les generacions futures .



ACTUALITAT

Continuem fent immersions a la zona d'estudi a fi d'anar afinant més el mapa bionòmic. En aquest blog en podràs fer seguiment!

S'ha col·locat un punt de control fix (veure entrades de novembre 2012) per veure quina és l'evolució de les gorgònies. Tot i que l'objectiu és instal·lar-ne d'altres als altres 3 "boscos" detectats durant el mostreig del 2011.

S'està buscant finançament per a ampliar la zona d'estudi del canó submarí de Blanes per la banda de Tossa de Mar a fi de tenir tota la capçalera.

Malauradament, aquests objectius queden subjectes a les possibilitats de finançament, no tant de tipus personal on es tracta d'un equip de voluntaris, sinó pel què fa als problemes logístics i de material que suposen treballar a la mar.

Si vols col·laborar amb nosaltres ens pots contactar a: gorgonieslaselva@gmail.com
Per donacions tenim un compte a la banca ètica de Triodos Bank:
1491 0001 27 2066423415

Continuarem informant!