diumenge, 30 de març del 2025

Bot a la vista!

Novament un altre cap de setmana amb la mar massa moguda per fer immersió amb la Maru. Tot i així ens animem a sortir a fer un tomb. Ahir vàrem tornar a veure tonyines saltant però no en vàrem aconseguir cap imatge. Avui, en canvi, ni tonyines ni ocells... Decidim anar cap a Malgrat ja que la Tordera encara baixa molt carregada d'aigua, i amb tants nutrients mai se sap! 

Això sí, sense saber-ho, no som els únics que hem tingut la mateixa pensada... I ens trobem en mig d'una regata! Són velers de diferents dimensions que van en direcció sud. Nosaltres convençuts que se'n tornaven cap a Barcelona i que, per tant, aviat els perdríem de vista... Doncs no només hem hagut de modificar el rumb 5 vegades perquè no feien més que posar-se davant nostre, sinó que a més a més, han fet servir la Pilona de Malgrat de Mar com a punt final per aleshores tornar cap a Blanes! 

En altres paraules, exactament la mateixa ruta que estàvem fent nosaltres!!!

La Pilona, aquesta construcció del 1909, que ens recorda el passat miner de Malgrat (més informació>>), també fa de pol d'atracció de molts organismes vius. Així que mentre la voltem la filmem per sota l'aigua. Resultat, som massa lluny per apreciar res, però la mar està massa moguda per poder-nos-hi acostar més.

De camí de tornada veiem un bot!!! Bé, inicialment només hem vist el què semblava un pal negre sobresortir de l'aigua. Al apropar-nos-hi veiem que es una aleta negra... I una mica més a prop veiem surant a 4 dits de la superfície, posat de costat, un bot! 

També conegut com a peix lluna (Mola mola). fa un metre i mig d'alçada! Tot i que poden arribar a fer-ne tres, aquest espècimen no és pas petit! Quan hi ha alguna cosa que el posa en alerta aixeca la seva aleta dorsal per posar-se dret com està fent ara. Fiquem de seguida la càmera a l'aigua i aquest n'és el resultat: ens està mirant per veure què som! 

Això sí, fins aquí la seva curiositat perquè de seguida ha girant cua...

Bé, el què es diu cua, no és que en tingui...


Sinó que aleteja les seves dues grans aletes dorsal i ventral...

Inclinant una mica el cos i així...

aconsegueix girar-se i...

desaparèixer en el blau...

No cal dir que hem continuat atents per si en vèiem un altre però no ha estat així. De fet, la primavera només ha fet que començar i es possible que fins a juny encara en tinguem altres ocasions de veure'n.

Salut!

diumenge, 23 de març del 2025

Barquetes de Sant Pere... des de sota!

Un altre cap de setmana de temps tant variable que no es pot sortir. Des de terra es veu com arriba l'aigua marronosa de la Tordera i unes línies d'aspecte oliós, paral·leles a la costa, que ens fan témer que algun vaixell gran ha decidit buidar la sentina... Però, a més a més, albirem molt de moviment a mar: gavines que es concentren en certs punts on hi salten peixos... Així que tot i la mala mar, ens decidim a sortir. A veure si podem aconseguir-ne alguna imatge!

Bé, tot i apropar-nos a llocs on es veu peix saltar no n'hem pogut captar cap imatge, només l'esquitxada que veieu a la foto. Però ja posats a fer una passejada, ens hem dirigit cap a les línies d'aspecte oliós que us hem comentat. I aquí hem tingut una SORPRESA! 

Resulta que no era aigua bruta provinent de cap vaixell, sinó grans acumulacions de barquetes de Sant Pere (Velella velella)!

Les primeres clapes la formen individus grans i morts. En aquest post ja us vàrem explicar que la part que fa de vela hauria de quedar a la superfície i la resta de l'organisme hauria de ser a sota l'aigua. Com veieu, aquí són cap per avall.

I aleshores hem pensat que potser seria interessant veure-ho des de la perspectiva que en deuen tenir els peixos... Així que hem posat la càmera sota l'aigua i aquests en són els resultats!!!



Estan tan apilats que amb prou feines passa la llum!

Més enllà les franges de barquetes de Sant Pere eren d'individus vius més joves. 

Aquí podeu veure com la vela sura i...

 ...per sota es veuen els tentacles amb els què capta l'aliment.



A zones amb menys densitat ens hem adonat l'aigua no era tan fosca com semblava!

Això sí, al final del dia, empeses pel vent i l'onatge moltes han acabat a la platja.


Salut!

diumenge, 16 de març del 2025

Salpes, meduses i...BINGO!

Des de principis d'any que la mar ha estat massa moguda per nosaltres. Avui, tot i que el dia s'ha aixecat tranquil, ens arriba l'aire glaçat que ens recorda que al Pirineu hi ha nevat. D'aquí poc s'aixecarà mar, però nosaltres hem de fer el manteniment de la Maru!


Al port l'aigua és anormalment cristallina i plena d'organismes gelatinosos que durant la primavera són visibles a ull nu. Als amarrament s'hi han instal·lat clavellines (Clavelina lepadiformis). Són animals filtradors que evolutivament són és propers a nosaltres que no pas les estrelles de mar o les gambes!


Flotant hi ha salpes (Salpa maxima) on els individus asexuals formen aquestes tires llargues. Són "parets" de les clavellines, però de vida lliure formant part del plàncton.


I també n'hi ha en la seva forma sexuada que els veiem solitaris amb aquestes "banyes" als extrems.


També es deixen veure aquestes meduses luminescents (Pelagia noctiluca) de dimensions particularment grans: l'ombrel·la fa uns 10 cm de diàmetre, cosa que a l'estiu acostumen a ser la meitat de grans.

Vaja, un dia d'aquells que t'indica que la vida, també sota l'aigua, està en plena ebullició, i, a mar, potser s'aproparà algun animal gros que se'ls mengi. Per quan hem acabat de fer les darreres comprovacions mecàniques a la Maru, el vent a rolat a un gregal ben fresc. Tot i així, ens decidim a sortir. L'onada és molt curta, es veuen crestes blanques arreu, però agafant bé les onades no s'hi està massa incòmode. En qualsevol cas, albirar alguna cosa és ben difícil. Som a l'alçada de la cala de Treumal (Blanes) pensant en tornar a port quan... SORPRESA! Flotant i amb el cap ben aixecat per sobre l'onatge veiem una TORTUGA!!!

Ens hi apropem ben a poc a poc, tot i la mala mar. És la primera vegada que ens passa i ens temem que estigui ferida o enredada amb alguna cosa. Quan som a prop ens alegra veure que està bé, tant la closca com les aletes estan senceres, sense senyals de cap ferida, però així que ja estava a la vista per filmar-la s'ha capbussat!

Per sort nostra, avui hem vingut preparats amb una petita filmadora que es pot submergir. I aquí la teniu! Tot i el nostre optimisme inicial veiem que sí que té un fil de pescar enganxat... esperem que sigui a la closca!

I amb dos cops d'aleta pectoral més han estat suficients per desaparèixer...

Hem voltat una estona més sense èxit, però això no ens ha tret el somriure que un cop a port encara portàvem dibuixat a la cara.

Els companys del CRAM ens informen que es tracta d'un juvenil o femella de tortuga babaua (Caretta caretta). És la més habitual al Mediterrani i en un parell d'ocasions recents ha niat a les platges de la veïna Malgrat de Mar. Ves que no estigui pensant d'anar-hi altra vegada!

Salut!