diumenge, 1 de novembre de 2020

Projecte DePlaMar: plàstics en un metre quadrat de platja

Aquest febrer passat us explicàvem que començàvem el projecte DePlaMar >> : detecció de plàstics al mar que floten damunt dels Jardins Submergits de la Selva mitjançant un dron, el Borinot!!! Malauradament, quan tot just havíem rebut l'aparell va tocar confinar-se. I després, tant de trànsit marítim no feia aconsellable treure'l a volar.

Durant el setembre i octubre hem pogut posar a prova la metodologia i en breu us en passarem imatges.

Mentrestant ens hem estat preguntant quina és la subestimació del plàstic que hem detectat des de l'aire respecte el total. Una nova casualitat ens ha portat a que aquest cap de setmana estem de confinament perimetral. Així que hem agafat la motxilla i hem anat a la platja de Santa Cristina (Lloret de Mar) que queda davant dels Jardins Submergits de la Selva

Ja ho veieu, són les 9:30 del matí i ni una ànima!

I aquí teniu l'experiment del dia: hem marcat l'àrea d'1 m2 i anem a veure què hi trobem!


RESULTATS:

I aquí en teniu el resultat: un pot d'olives tacat de quitrà, un tros de caixa de plàstic, una pulsera de roba sintètica d'una discoteca, burilles, embolcalls de caramels, una boleta de plàstic de les que acompanyen els esquers per pescar amb canya, una cullereta de gelat i tot de trossos de plàstic impossibles d'identificar

Amb l'ajuda d'un programa informàtic en calculem l'àrea real que ocupen, és a dir, no estirem els trossos ni aplanem burilles, boletes, la cullereta o el pot d'olives

I també en mesurem la longitud màxima
Superfície total del plàstic: 262 cm2
Representen el 2'6% d'1 m2


Gràfica de la relació de llargades dels objectes plàstics trobats


Fins ara amb el dron hem pogut detectar objectes majors de 10cm de llargada, cosa que amb el mostreig realitzat correspondria a un 6% del total aproximadament.

CONCLUSIÓ
Tot i que el punt de mostreig de la platja era a la línia d'acumulació de material que fan les onades, el resultat és molt orientatiu per analitzar la grandària dels plàstics que hi ha.
Amb el dron n'estem detectant de majors de 10cm i la majoria són de color blanc. 
En el mostreig d'avui només veuríem el pot d'olives i el tros de caixa si aquests fossin blancs, però al ser transparent ens indica que detectem menys d'aquest 6% del total.

El plàstic que s'arriba a detectar serà poc, però ens dóna una idea aproximada de l'abast de la seva presència en àrees molt grans (transectes d'un quilòmetre de llarg).

Salut!

Amb el suport de:Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada