dissabte, 28 de desembre del 2024

Punt 196bis (-51m) Viver de llagostetes!

Avui ha estat un dia que no es podia deixar escapar. Cada dia la mar estava un xic més plana i avui, finalment, ja apte per fer immersió amb la Maru! Al carrer hi ha només 6ºC, però per sort nostra, l'aigua està a 15ºC. Vaja, que continua uns 3ºC més calenta del què estem acostumats per aquestes dates. Ens decidim pel punt 196, però revisant el sonar, hem filat més prim les coordenades a fi de caure més a prop de la roca. Es tracta d'una roca petita, plena de forats davant de la platja gran de Lloret de Mar. Hi vàrem anar per primera vegada al gener del 2015 i estava ple de llagostes. Al juny del 2016 hi vàrem tornar a anar i encara en vàrem trobar. Però després d'aquest parell d'anys tan calorosos, encara en trobarem? Baixem!

L'aigua és molt verdosa i el fons és molt fosc. Just al costat del fondeig només es veu aquesta petita roca. Ja ens crida l'atenció que a aquesta profunditat, acompanyant les habituals forcadelles (Anthias anthias), hi ha castanyoletes (Chromis chromis). Per aquesta zona, normalment, només en veiem fins als 40m de profunditat!  

Un xic més enllà trobem aquesta gorgònia blanca (Eunicella singularis). També aquesta és pròpia d'aigües menys profundes. I no hi ha rastre de la gorgònia rosada (Eunicella verrucosa) de l'ocasió anterior.

Tornem a trobar un cap-roig (Scorpaena scrofa) de grans dimensions sobre la roca més gran. I els peixos del seu voltant són, forcadelles i xucles (Spicara maena). A la imatge sembla que estigui mirant les estrelles... Però la seva aleta dorsal aixecada ens indica que està en guàrdia...

Bé, en guàrdia però encara s'ha deixat retratar de ben a prop! 
I les llagostes, on són?

Doncs sembla que hi ha hagut moviment! En aquest forat, al 2015 hi havia un cap-roig ben gros. En canvi, enguany, hi tenim llagostes! Bé, més aviat un viver de llagostes. No les veieu? A l'esquerra hi ha la més gran, però si mireu bé al voltant dels forats, veureu que en sobresurten tot de banyes. Es tracta d'exemplars d'un any d'edat, que encara són molt petits. Si feu clic sobre la imatge la veureu més gran. Nosaltres en comptem 5, i vosaltres?

Això sí, alguna és una mica més gran i escaladora!

Avui aprofitem per destacar que també hem trobat aquesta esponja de grans dimensions que no sabem identificar...

...aquest estofat (Diazona violacea)...

... i acumulacions de branquetes trencades de Pentapora fascialis, un briozou de color taronja viu propi d'aquestes profunditats. En aquesta altra immersió en trobareu una imatge. I sí, els draps que es veuen són tovalloletes d'un sol ús...

Tot i les bones condicions, avui el temps d'immersió és més curt, ja que a més profunditat, degut a la major pressió, l'aire s'acaba més ràpid. Així que cap a la Maru falta gent!

Bon any!

dissabte, 21 de desembre del 2024

Punt 191 (-30m) Recanvi d'hidròfon!

Continuant amb la nostra col·laboració amb la Universitat de Barcelona per fer seguiment de les migracions que fan els peixos al litoral català, avui ens animem a canviar l'hidròfon que tenim posat al punt 191, a 30m de profunditat, davant de la platja gran de Lloret de Mar. El darrer el vàrem canviar el 16 de novembre passat i en vàrem aconseguir unes dades ben curioses d'una cèrvia (Seriola dumerilii) que s'hi va passejar. En trobareu més detalls aquí.  I ara, què hi trobarem? Baixem!


L'aigua està encara molt verdosa, a 16ºC cosa que s'agraeix perquè fora hi ha només 12ºC! Això sí, molta corrent, pel què toca anar arran del fons

I aquí el tenim! Ben colonitzat però encara operatiu!

L'hidròfon es troba dins del cilindre lligat amb brides. I com que l'experiència és un grau... ens hem recordat de portar tisores!!!! L'any passat ho vàrem fer amb un ganivet i va ser força més aparatós.

I aquí tenim el vell. Curiosament aquesta vegada no ha costat gens de treure, l'altra vegada ens feia el buit cada vegada que l'estiràvem. També podem apreciar els gustos dels animals colonitzadors, només els hi ha interessat la part que sobresortia, la resta ja veieu que està ben neta!

I ara hi fiquem el nou, sempre ben etiquetat...

El tornem a lligar amb les brides que el travessen i el fixen al tub

Intentem netejar una mica el tub, ni que sigui per fer-lo més reconeixible la propera vegada!

I ara sí, fiquem el vell hidròfon a la bossa de xarxa i a veure quines sorpreses ens donarà!

Això sí, tot i les condicions de forta corrent, aprofitem per fer una ullada ràpida als petits esculls de corall que hi ha. A la imatge la madrèpora mediterrània (Cladocora caespitosa) que per alegria nostra té bon aspecte. I és que amb les aigües contínuament calentes com les que estem tenint no tenim clar que puguin sortir-se'n.

I per xafarders, aquest cap-roig (Scorpaena scrofa) enorme que per sobrat... ni ha aixecat l'aleta dorsal per defensar-se tot hi haver-li fet 5 fotos seguides! I és que sense llum artificial, és del mateix color de la resta de la roca.

Tot i que encara tenim molt d'aire, les condicions són molt incòmodes, així que cap a la Maru falta gent!
I ara sí, a veure què ens diu l'hidròfon que ha passat durant el darrer any...
Continuarem informant!

Salut!