dimecres, 23 d’abril del 2014

Els Ullastres. Llafranc (Baix Empordà)

El projecte GorGene avança i després d'uns mesos agafant mostres de gorgònies profundes (-50mts) a la zona dels canons de Blanes i Palamós, ara toca comparar-les amb les gorgònies superficials (-20 mts) de la Costa Brava Centre, concretament de Llafranc a Palafrugell.
La immersió la realitzem al punt anomenat Ullastres I, amb el Marc i la Miriam del centre de busseig Triton www.tritonllafranc.com . El lloc no decepciona i les gorgònies estan fantàstiques i en una densitat extraordinària.

 En 5 minuts tenim els petits fragments que necessitem per fer els estudis genètics i la resta del temps per gaudir d'una immersió espectacular.
En aquest punt trobem una gran diversitat d'exemplars de tots colors, malgrat tot pertanyen a la mateixa espècie: Paramuricea clavata o gorgònia vermella què és l'espècie objecte d'estudi i que pertany al filum dels cnidaris que inclou els coralls però també organismes tant aparentment diferents com les meduses!

En aquest jardí de corall la diversitat és impressionant i fins i tot les esponges  imiten les formes de les colonies de gorgònies, com l'Axinella polypoides de la foto, també coneguda com esponja banya de cèrvol. 


En aquesta colònia d'Alcyonium palmatum o mà de mort, una altra espècie del filum dels cnidaris, es poden observar els puntets blancs que formen els pòlips de la colònia que estan oberts per alimentar-se de les petites particules d'aliment que transporta l'aigua, perquè recordem que totes aquestes formes són animals i no pas vegetals!
Les gorgònies presenten un bon estat de conservació, afavorides per les corrents i nutrients de l'aigua a l'hivern i una temperatura fresqueta 14ºC.
Els 50 minuts d'immersió es fan curts quan tens aquests paisatges, miris cap a on miris, i si t'atures una mica pots estar tot el temps observant els petits animalons que viuen al peu d'aquest veritable jardí submergit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada