diumenge, 30 de març de 2014

Final del VERKAMI!!!

El 3 de gener del 2013 penjàvem en aquest blog la noticia que lluny de resignar-nos a no poder estudiar els fons marins tan singulars del tram de costa entre Blanes i Tossa de Mar engegàvem una campanya de micromecenatge en col·laboració amb l'empresa Verkami.

L'objectiu era ampliar la zona d'estudi ja feta durant l'any 2010 on calia destacar la presència de 'jardins' de gorgònia vermella (Paramuricea clavata) que no només es trobaven a profunditats poc usuals (48-70m) si no que a més són les més altes descrites al Mediterrani occidental!

Ara la zona a cobrir es troba entre els 30 i 50 metres de profunditat, més a prop de la costa i per tant, més afectada per l'activitat humana.

Així que després de passar un sónar d'escombrar lateral per tenir una imatge submarina del fons, i de fer 30 immersions, tenim el gust de presentar-vos la cartografia de la zona estudiada!


Destacar els resultats següents:
-En totes les immersions hem trobat senyals d'activitat humana (xarxes, fils de pescar, brossa...)
-No s'han trobat altres 'jardins' de gorgònia vermella (Paramuricea clavata) a la franja dels 30-50m tot i que a d'altres zones a aquesta profunditat se'n troben.
-La major part de la zona d'estudi està composta de grapissar (sorra gruixuda barrejada principalemnt amb petxines trencades)
-Detecció de grans àrees de fang.

Conclusió: Ara ja tenim les zones on sí que hi ha gorgònies posades en el context que els envolta. Caldrà tenir en compte altres paràmetres com ara el tipus de formació rocosa que expliquin perquè en una mateixa roca no tota ella està coberta amb gorgònies o perquè a fondàries semblants no se'n troben.

Des d'aquí volem subratllar que la present cartografia és la pedra angular no solament per a l'estudi de les gorgònies vermelles sinó també per a la resta de vida que es troba a aquestes profunditats  tan poc estudiades.

Esperem que en un futur ben proper se'n puguin desprendre eines per a poder gestionar la conservació d'aquest patrimoni que és de TOTS!!!!

El nostre agraiment a tots els mecenes i entitats col·laboradores que han fet possible aquest Projecte!

I ara què? No us penseu que això s'acaba aquí: anirem fent d'altres immersions per donar més detall a aquesta cartografia, estem estudiant la genètica de les gorgònies vermelles i us continuarem informant puntualment de com va tot en aquest blog. Així que l'aventura CONTINUA!!!!

Això sí, aquest abril farem una petita pausa. Així que fins al maig!
Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada