divendres, 9 de maig del 2014

Punt 183: St Nixon

Dia complicat dels de debò, la correntada que ens hem trobat ha estat tal que el fondeig que llancem per marcar el punt abans de tirar-nos a l'aigua no ha fet més que 'guerrejar', és a dir, que s'ha vist arrossegat amb el resultat que estava "llaurant" el fons marí de grapissar.

Darrerament estem anant a roques molt aïllades ja que sovint són un punt d'atracció per a la fauna marina. Així que si no afinem bé on baixem acabem fent sorra. Normalment quan hi ha corrent en trobes només a una franja però si continues baixant la deixes enrera. Així que un cop a baix pots seguir la marca que ha deixat el fondeig per la sorra i finalment trobar la roca.
Aquesta vegada ja a superfície hem trobat una mica de corrent i a mida que hem anat baixant era pitjor. Un cop a baix l'única manera d'avançar era clavant els dits a la sorra. Evidentment un sobreesforç que a 37m que fa que el consum d'aire es dispari fins les estrelles! Així que en vistes de la situació, marxem cap a la barca falta gent!

Això sí, ha donat per fer 4 fotos de testimoni!

 Aquest és el grapissar que hem trobat: sorra gruixuda amb petxines trencades,
algues i trossets de fulles de plantes marines (Posidonia oceànica).

 Aprofitant la correntada aquesta Pennatula tregui el nas! Encara que no ho sembli
també està emparentada amb les gorgònies! Aquesta feia un pam d'alt.

I abans de que la corrent ens acabés d'arrossegar del tot encara 
hem pogut trobar aquesta petita roca amb una posta de calamar! 
(Són aquesta mena de txurros blancs)

I el nom del punt d'avui a sant de què ve si no hem aconseguit veure la roca?????
Doncs resulta que prop de la nostra zona d'estudi hi ha una boia oceanogràfica del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) que entre d'altres coses controla les corrents que es donen a la zona. No només això, a la seva web, de manera pública i gratuïta es poden consultar les dades de les darreres 24h de les corrents tant a 5m de profunditat com a 50m!
És més, han fet una aplicació pel mòbil així que encara és de més bon consultar!!!

Què ha passat doncs? Nosaltres abans de les sortides ens passem els dies previs comprovant les previsions meteorològiques i sobretot els vents per decidir si sortir o no. Però no vàrem consular les dades de corrents que ofereix el CEAB! Un cop fora de l'aigua finalment hi vàrem donar un cop d'ull: ja des de les 2 de la matinada a 50 metres hi havia una correntada d'un nus, és a dir de cap a 2 km per hora i que a mida que passaven les hores ja s'estava notant també a superfície. Quan ens hem tirat nosaltres a l'aigua hi havia 0.8 nusos tant a dalt com a fons.
Vaja, que tenint la gran sort de tenir unes dades oceanogràfiques tan a mà, d'haver-les consultades ens hauríem estalviat les peripècies d'avui!

Així que perquè quedi clar que hem après la lliçó dediquem el punt d'avui, i que esperem poder explorar properament, a la persona responsable del bon funcionament d'aquesta boia el Dr. Nixon Bahamón.
Des d'aquí agrair-li la gran tasca que fa de recopilació d'aquestes dades que ens poden dir tantes coses entre d'altres orientar-nos sobre el canvi climàtic o dir-nos si avui és segur tirar-se a l'aigua!

I pels què penseu anar a l'aigua per la zona i vulgueu veure les dades aquesta és la web:
http://www2.ceab.csic.es/oceans/Web/dataFigs24h.html

Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada