Darrerament es parla molt de l'impacte dels plàstics als oceans i en particular dels microplàstics (partícules inferiors a 5mm). La major part d'estudis fan referència a zones costaneres, però què passa a 50m de profunditat? O millor dit, quina és la situació als Jardins Submergits de la Selva (Costa Brava Sud)?
Ens fa molta il·lusió informar que després d'un estiu intens de mostreig i anàlisis de dades hem finalitzat el Projecte!
El conjunt dels microplàstics trobats són de tipus secundari, és a dir, provinents de l'esmicolament de plàstics de majors dimensions. Aquests han estat classificats en les categories següents: fibres, "gomaespuma" (espuma de poliuretà), restes de silicona, films amb diversos graus de degradació, fragments plàstics, restes de roba i tovalloletes d'un sol ús, sense que en predominés cap tipus en particular. El color més freqüent ha estat el blanc.
Pel què fa a la seva distribució, s'ha observat que a més profunditat hi ha menys microplàstics i de dimensions més petites. Aquest fet ens indica l'origen terrestre de les partícules fruit de l'activitat humana. Així que mentre s'està a l'espera de polítiques contundents sobre l'ús i gestió dels plàstics caldrà continuar apel·lant a la sensibilitat de la població per a preservar l'entorn natural.
Des de S'Agulla agrair al Proyecto Libera pel seu suport.
L'Equip de S'Agulla
Amb el suport de:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada