diumenge, 19 de maig del 2024

Punt 13 (-53m) Sorra amb sorpresa!

És la segona immersió del dia i com que el temps encara aguanta ens decidim per el punt 13. Continuem davant de cala Canyelles (Lloret de Mar) i és un dels punts que no vàrem fer a la primera campanya de mostreig dels Jardins Submergits de la Selva. Baixem!

Vaja, aquesta vegada hem fet sorra. I és que la imatge del sonar a aquesta zona no era molt bona i ens ha fet pensar que ja hi trobaríem alguna cosa. Tot i així el fons és cobert de grapissar: algues calcàries formant rodòfits junt amb altres organismes. De la imatge us volem destacar dos ascidis colonials: Pseudodistoma crucigaster -el "didal" blanc- i la troballa nova d'avui, Aplidium punctum - la "bola" mig transparent amb un centre taronjós-. Els ascidis són organismes filtradors que us n'hem parlat en altres ocasions. Els d'avui viuen formant colònies, només que P. crucigaster té els individus ben enganxats entre ells, mentre que A. punctum estan només agafats per la base.

Seguint amb els ascidis, a la part central i de color grogós trobem Perophora sp, aquí els individus viuen separats entre ells i podem distingir la seva forma: un sac amb dos forats que recorda un sifó. A la banda esquerra, de color gris i textura gelatinosa, hi ha Diplosoma spongiforme. Es tracta d'una colònia incrustant. En aquest cas envolta els organismes que li fan de substrat, sense arribar a ofegar-los. I ara sí, us convidem a fer clic sobre la imatge per veure-la més gran. Veieu que està embolcallant aquest ascidi? Fixeu-vos que són tot de tubs d'on en sobresurten dues banyes! De fet n'hi ha també sense cobrir. Es tracta d'un cuc del gènere Spiochaetopterus sp. Per saber-ne l'espècie caldria mirar-la al microscopi. I al fons, la bola punxosa blanca, és una altra colònia de cucs (Filograna implexa) que poden arribar a fer un pam de diàmetre!

I qui ha decidit sortir a passejar són aquestes garotes de cor (Spatangus purpureus). 

És molt abundant als fons de sorra gruixuda i grapissar, encara que normalment viu enterrada.

Avui estem de sort i les trobem passejant!

I ara sí, abans de desorientar-nos massa, que ja ho tenen els fons de grapissar, tornem cap al fondeig i cap a la Maru falta gent!

Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada