diumenge, 26 de maig del 2019

Punt 150 (-38m): Observant la recuperació de la roca sense la xarxa

Avui hem tornat al punt 150 per veure en quin estat la roca després de l'extracció de la xarxa que cobria una part important de la seva superficie més informació>>. Baixem!
Tot i que estem a finals de maig, l'aigua encara està força freda: 16 a dalt  i 15 a baix ...

A primera vista la roca està molt colonitzada. Sembla que estar coberta per una xarxa durant gairebé un any no li hagi afectat gaire... o això sembla ...

Els forats que funcionen com a refugi per a moltes espècies d'interès comercial com ara la llagosta estan lliures d'obstacles.

Però a mesura que avancem, trobem la primera sorpresa: un tram bastant llarg que havia estat tapat per la xarxa, ara es troba colonitzat per una alga invasora, la Lophocladia lallemandii.


Aquí la podeu veure amb més detall: es tracta d'una alga vermella filamentosa d'uns 15 cm d'altura. En el nostre cas és de 8-10 cmAquesta espècie està inclosa en el CATÀLEG ESPANYOL D'ESPÈCIES EXÒTIQUES. No obstant això per a la costa catalana no s'havia detectat, com confirma el Departament de Territori i Sostenibilitat en aquesta web>>

Ja hem comunicat el descobriment als experts del Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona. A veure si confirmen l'identificació de l'alga!

Aquí podeu veure un altre tram colonitzat per Lophocladia lallemandii

Per sort no tota la roca està colonitzada per l'alga invasora. Al final de la roca podem veure com l'alga verda Halimeda tuna colonitza un espai que li és favorable

En aquest micro canyó les forcadelles (Anthias anthias) s'hi troben a gust


I una cosa que ens ha cridat l'atenció és l'eriçó lila (Sphaerechinus granularis), que es menja la part no calcària d'aquesta alga vermella incrustant, deixant la roca blanca. 

A mesura que completem la volta de la roca, observem un tros de xarxa que ha quedat atrapat a la roca

I la cosa es fa més preocupant amb aquest tros de xarxa de dimensions reduïdes que segueix tapant la roca.

En aquesta immersió volem agrair una altra vegada a Juan, el nostre fotògraf de confiança que ens ha acompanyat un cop més !!!

Malauradament, com a cada immersió, no podia faltar la secció d'objectes perduts: aquí teniu una pinta...

I aquí una aleta... potser sabem de qui és...

Nosaltres cap a la Maru que fa fred!!!
Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada