Finalment les condicions meteorològiques tornen a ser bones i ens decidim per anar a un punt de control de gorgònies vermelles (Paramuricea clavata). Aquí les havíem estat mesurant i analitzant genèticament en el marc del projecte GorGene>> . Anem a veure com estan. Baixem!
Les condicions de l'aigua són bones, tant, que no hi ha menjar per les gorgònies així que tenen els pòlips tancats. És a dir, que el seu aspecte és de filferro colorejat però són ben vives!
Avui hi ha més presència de les forcadelles (Anthias anthias), els peixos rosats de la imatge. I alguna llagosteta (Palinurus elephas) ha decidit passar-hi un temps en els forats que ofereix la roca
Malauradament no totes estan en bones condicions, algunes és evident que han patit algun trencament de les seves branques. Recordem que tot i ser organismes colonials no es desmonten amb facilitat. Ben al contrari, els ventalls que formen estan encarats al corrent principal. D'aquí que faci l'efecte que s'hagin posat en fila per la foto. Els trencaments en canvi només els podem associar a dos factors: 1) que hàgin emmalaltit i se li caiguin els trossos morts o 2) resultat de l'activitat humana pesquera de la zona.
El cas 1 es dóna sovint amb fortes pujades de temperatura i aquest estiu justament ho ha estat molt de calurós. Però això hauria afectat al conjunt de la població i com es veu a la fotografia, no és el cas. De fet a aquestes profunditats, l'escalfor de les radiacions solars té molta dificultat a arribar-hi i a ple agost encara hi teniem 16ºC tot i els 26ºC que hi havia a la superfície!
Així que novament certifiquem que el deteriorament és degut a l'activitat humana. Algú podria dir als pescadors recreatius que si volen dèntol, que tirin la canya FORA de les roques???? Als dèntols no els hi agrada gens anar per sobre les roques!!!
Afortunadament encara trobem especímens en bon estat de salut
Els cas d'aquesta gorgònia no tenim massa clar en quin estat de salut es troba. A la part central està colonitzada i de la banda inferior dreta inclús hi falten part de les branques. L'hem estat estudiant per veure si hi havia fils de pescar o altres indicis per saber què fa que estigui en aquesta situació, però continuem sense tenir-ho clar. Això sí, la part sana pot continuar vivint encara que tingui algunes branques afectades.
I en altres parts de la roca l'estat de salut de les gorgònies és immillorable!
De totes maneres, sempre ens intriga com és que en algunes parts de la roca no n'hi ha quan sembla que s'hi donin les mateixes condicions per ser colonitzades. Aquí veiem el predomini d'aquestes algues calcàrees de colors rosats.
Malaruadament, també trobem especímens ben morts que amb prou feines encara serveixen de suport per a altres organismes que les colonitzen
I vet aquí els fils de pescar. De fet són de molt mal fotografiar perquè de seguida queden colonitzats, fent-los poc reconeixibles i amb la mateixa coloració dels organismes de l'entorn. Els de la imatge, en canvi, són recents.
I nosaltres que tornem cap a la Maru amb uns quants interrogants. I és que potser caldria trobar alguna manera de protegir aquests hàbitats tan frágils...Salut!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada