diumenge, 19 de març del 2023

Som prou nets? - transsecte 4

Avui ens animem a fer el quart transsecte del projecte Som prou nets? 


Es tracta d'una de les sortides d'aigües pluvials més importants. Des de terra ferma està coberta i és el carrer Rambla Joaquim Ruyra, més conegut pels blanencs i blanenques com La Riera. 


Aquests dies a més hi han estat fent treballs amb una excavadora per alliberar-ne la sortida. Enguany, als desplaçaments de sorra dels temporals, cal afegir-hi la manca de pluges, pel què s'ha tapat quasi totalment la sortida.  

Tot i així, per avui, volem veure si es nota la seva influència sobre el fons marí proper. Com que som més lluny del port, avui sí que comencem amb un fons de 10m. Per arribar a terra haurem de recórrer 369m. Baixem!


Aquí, al igual que a cala Sant Francesc (transsecte 1), ens trobem el fons cobert per algues. Bé, hi a algues i també a la dreta de la imatge hi trobem un petit plàstic blanc

Ensopeguem amb aquesta roca on si mireu al forat hi trobareu una posta de calamar! Són aquesta mena de botifarrons blancs. De fet a la banda esquerra de la roca se'n veuen més. Les cintes fosques són restes de fulles de Posidonia oceanica, provinents d'una praderia propera. No és estrany trobar-no ja que aquesta planta marina perd les fulles cada any. Però entre les fulles també hi trobem la punta de plàstic d'un coet. Serà de la darrera edició dels Focs de Blanes? Tan debò trobin la manera de fer-los de material compostable!

Una mica més endavant trobem aquest cap o corda gruixuda i una bossa de plàstic blanca

I aquí i allà trobem tovalloletes d'un sol ús! Quan porten un temps al fons són colonitzades per organismes marins. Així que deixen de tenir color blanc, però ja veieu que no es degraden gens!

Aquí en teniu un grapat escampats pel fons junt amb un parell de plàstics blancs que no sabem identificar. Què cal fer perquè la gent entengui que un WC no és una paperera?

Però és que aquí no s'acaben les sorpreses... Els que heu vingut a l'estiu a Blanes sabreu que prop del transsecte d'avui, hi acostuma a haver un carril d'entrada i sortida d'embarcacions. Bàsicament hi ha la possibilitat de llogar patins i, a fi d'evitar interferir amb el bany de la resta d'usuaris, hi ha marcat aquest carril amb boies. Doncs bé, les boies per mantenir-se en el mateix punt estan lligades al què anomenem un mort. És a dir, un pes amb una anella al qual el manté fixat al fons. Pel què estem observant, només enretiren les boies i el cap que les té lligades, però els morts els abandonen! 

Aquí us els mostrem de prop. I és que ja deuen ser de diversos anys que s'hi acumulen perquè sembla un cementiri! No se'ls podria demanar que també enretiressin els morts?

Aquí ja ens estem acostant a les roques de la platja i hi trobem aquest globus que molta gent té costum de comprar per celebrar l'aniversari. A veure quin número és,... el 2?

Ara ja som a tocar de la riba i a les ondulacions de la sorra no només s'hi acumulen fulles de Posidonia, sinó també plàstics de tots tipus...

Ja som a les roques de la riba, on també trobem objectes fets de plàstic...

I final de transsecte!

Serà ben curiós de veure, quan finalment plogui de forma abundant, quina és l'aportació que haurà fet la riera. Seguirem informant!

Salut!

Projecte amb el suport de:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada