diumenge, 19 de febrer del 2023

Punt 156 (-40m) Estrelles fent escalada!

Com que el primer torn ha considerat que el punt 169 ja ha quedat prou ben inventariat, ens decidim a anar a un altre punt proper: el 156. Continuem davant de la platja de Fenals (Lloret de Mar) i tot just el garbí comença a bufar. Esperem que no ens compliqui gaire el final de la immersió. Baixem!

Ara sí que hem caigut sobre una roca ben entretinguda!

Amb coves grans on s'hi poden amagar meros o mòlleres tot i que no n'hem vist cap...

... aquesta morena (Muraena helena) sí que està d'acord amb nosaltres i s'ha deixat veure una miqueta!

A les entrades de les cavitats s'aprecia el canvi d'organismes que colonitzen les roques: a les parts més il·luminades hi trobem les algues calcàries de color rosat (Lithophyllum stictaeform) i més cap als marges de les zones més fosques hi predominen esponges i anemones

Inclús quan aquestes cavitats es troben a les parts més altes de la roca, és evident aquesta transició. I és que sense llum solar les algues no poden fer la fotosíntesi!

Tot i semblar un jardí, a part de les algues calcàries, la resta són animals! I no us feu il·lusions, els branquillons vermellosos són del què s'anomena corall bord (Myriapora truncata), que no té res a veure amb el corall vermell. De fet no fa ni pòlips! Es tracta d'un briozou, un organisme colonial molt més evolucionat. En aquesta imatge a més veiem amb detall les forcadelles (Anthias anthias), són els peixos rosats de la imatge. I de majors dimensions i fent guàrdia al seu territori un petit serrà (Serranus cabrilla)

Qui ens ha sorprès avui és aquesta estrella verda (Marthasterias glacialis) fent escalada! Però com s'ho fa per mantenir-se penjada?

Doncs per resoldre el misteri caldrà veure de més a prop com estan fets els seus braços! La part de sobre d'aquesta estrella de mar està coberta de punxes que semblen una armadura. Aquests braços, tot i ser musculats, no tenen capacitat d'adherir-se a les superfícies com a tals. Ho fa a través dels anomenats peus ambulacrals. Sí, sí, són aquesta mena de tentacles que queden a la part de sota dels braços, semitransparents i acabats en ventosa. És una característica pròpia de la majoria d'equinoderms (animals coberts de punxes) com les estrelles de mar, els eriçons de mar i les espardenyes! A la immersió passada hi trobareu un altre exemple!>>

Malauradament la secció de tovalloletes d'un sòl ús aquí també és molt abundant, tan per sobre la roca...

...com als voltants d'aquesta



Qualsevol diria que tenim la sortida d'un wàter al costat!

I ara sí que se'ns fa tard, així que cap a la Maru falta gent!
Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada